Prima pagină > Reeducare > Ce aș spune de la tribună

Ce aș spune de la tribună

Vlad Petreanu a sugerat că ar fi cazul să apară primul discurs de la balconul de la Geologie. Eu nu o să ajung acolo, dar dacă aș ajunge, discursul meu ar fi ăsta, cu o listă inspirată de Vali Petcu:

„Frați români,

De prea multă vreme suntem martori tăcuți la transformarea României într-un imperiu al corupției, al fărădelegii, al hoției. De prea multă vreme stăm impasibili și privim la ce se întâmplă. Ne-am refuzat implicarea în societate, iar cei care au făcut-o au ajuns și ei să fie corupți. Niciunul din noi, de-aici, nu e neatins de transformarea asta. Noi suntem sistemul pe care îl reclamăm. Noi suntem mizeria din România. Noi suntem răul din România. Noi suntem infamia din România. Ei, politicienii, sunt doar reprezentanții noștri, cei mai vizibili dintre hoți, dintre mizerabili, dintre infami. Ei sunt reprezentanții noștri.

Trebuie să începem cu această realizare și această mărturisire. Pentru că altfel o să schimbăm niște hoți cu alții și anul viitor ne întâlnim tot aici, cu 100, 1000, 5000 de oameni în minus, omorâți pe străzile și în spitalele României de corupție, nepăsare și hoție. Trebuie să schimbăm ceea ce facem noi greșit în fiecare zi.

Și suntem aici să cerem ceva, dar noi nu știm ce. Cerem respect, dar noi nu-l merităm, cerem eliminarea corupției, dar noi suntem cei care dăm șpagă, cerem siguranță, dar noi suntem cei care evităm să aplicăm măsurile de siguranță. Cerem lege, dar noi încălcăm legea. Așa că cu fiecare lucru pe care îl cerem trebuie să fie și ceva ce să dăm. Așa că.

  1. Cerem înăsprirea pedepselor pentru corupți. Ce vom da noi în schimb? Vom reclama fiecare act de corupție, vom refuza să dăm șpagă, vom refuza să mergem mai departe – și vom pune reclamații la poliție pentru fiecare șpagă cerută. Vom fi acolo. Vom refuza să facem parte din circuit.
  2. Vrem transparență în tot aparatul de stat. Vrem ca parlamentarii să-și justifice fiecare cheltuială și fiecare ban primit. Cu chitanțe. Ce vom face noi? Noi vom merge să ne contactăm parlamentarul la sediul lui, unde trebuie să vorbească cu alegătorii. Vom pune plângeri pentru momentele în care nu sunt. Îl vom urmări în justiție pentru faptul că ne ignoră. Îl vom face să voteze lucrurile pe care le vrem noi, cetățenii, nu ei, șpăgarii.
  3. Reformarea aparatului de stat. Singurul lucru pe care mai are voie cineva să mi-l ceară e CNP-ul – să se renunțe la cererile cu zeci sau sute de documente emise de către Stat. Ce oferim noi în schimb? Soluții. Plângeri către cei care cer mai mult decât e necesar. Să nu acceptăm să fim trimiși la alt ghișeu – e treaba lor să o facă.
  4. Salarii mai mari pentru bugetari. Pentru că nu poți să fii corect când salariul tău nu îți permite să plătești o chirie cu cheltuielile aferente. În același timp, eliminarea oamenilor care nu au niciun rol. Ce oferim noi? Plătim taxe și impozite. Întrebăm de ce sunt cheltuielile salariale atât de mari. De ce e nevoie de atât de mulți oameni. Întrebăm de ce s-a angajat secretara cu sâni mari și fără competențe. Urmărim lucrurile care se întâmplă în aparatul de stat.
  5. Trecerea la 300 de parlamentari. Ce oferim noi? Am oferit deja, la referendum. 300 de parlamentari. Atât!
  6. Eliminarea imunității parlamentare pentru orice altceva decât declarațiile politice. Ce oferim noi? Închisori mai largi pentru corupți.

Acestea sunt revendicările noastre. Cu astea trebuie să începem – cu drepturile noastre dar și cu responsabilitățile noastre. Să învățăm să stăpânim noi sistemul, pentru că noi suntem sistemul. Să fim parte din decizii, să îi tragem la răspundere pe cei vinovați. Să ne implicăm NOI.

Vă mulțumesc,

Semnat: un Nea Căpșună. Și mii de alți tineri corporatiști”

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: